Nyitólap  Kiadványok  Nemzetközi jog  Egyesült Nemzetek Szervezetének Biztonsági Tanácsa: összetétel, szavazás, reform

Egyesült Nemzetek Szervezetének Biztonsági Tanácsa: összetétel, szavazás, reform

Sulyok Gábor

Egyesült Nemzetek Szervezetének Biztonsági Tanácsa: összetétel, szavazás, reformkosarba Méret: B/5
258 oldal
kosarba
Megjelent: 2009
Bolti ár: 4 800 Ft + 5% áfa (5 040 Ft)
Internetes ár: 79% kedvezménnyel 1 000 + 5% áfa (1 050 Ft)
A meghirdetett kedvezmény interneten történő megrendelés esetén, a megjelenéstől a készlet erejéig érvényes.


Az Egyesült Nemzetek Szervezetének Biztonsági Tanácsa a nemzetközi közösség életének talán legismertebb szereplője. A nemzetközi béke és biztonság fenntartása és helyreállítása terén elsődleges felelősséget viselő főszerv a világszervezetben testet öltő kollektív biztonsági mechanizmus központi eleme, amely – sajátos feladataiból adódóan – csaknem abszolút mérlegelési szabadsággal, páratlanul széles hatáskörökkel, a tagállamokat kötelező határozatok elfogadásának képességével és rendkívül erős kényszerítő eszköztárral rendelkezik. Mindezen tulajdonságainak és az állandó és nem állandó tagokat tömörítő összetételének, valamint az állandó tagok vétójogára épülő döntéshozatali rendjének köszönhetően a testület tevékenységét már létrejötte óta fokozott figyelem és éles kritika kíséri.

A kötet a Biztonsági Tanács összetételével és szavazási rendjével foglalkozik a kezdetektől a Közgyűlés hatvankettedik ülésszakának végéig terjedő időszakban. Feltárja a Tanács létrehozásának eszmetörténeti előzményeit, felvázolja a főszerv „elődjének” tekinthető Nemzetek Szövetsége Tanácsának releváns vonásait, áttekinti a világszervezet megalapítása során folytatott heves vitákat, bemutatja a testület jelenlegi felépítését és szavazási rendjét, részletesen ismerteti a szervezeti és a szavazási reform tárgyában napvilágot látott hivatalos tervezeteket, továbbá – egyes szervezetelméleti tézisek segítségével – elvégzi azok kritikai elemzését. A kötetben foglaltaknak különös aktualitást kölcsönöz a reformtörekvések utóbbi időben tapasztalható megerősödése, és hazánk bejelentése, mely szerint a közeli jövőben pályázni kíván a nem állandó tanácsi tagság elnyerésére.

Bővebb tájékoztatást szeretnék kapni a(z) "Egyesült Nemzetek Szervezetének Biztonsági Tanácsa: összetétel, szavazás, reform" termékről. Kérem, tanácsadó kollégájuk keressen az alábbi elérhetőségeimen. »

Jogszabály
kereső


Ingyenes
hírlevelek
Iratkozzon fel
a Wolters Kluwer Kft.
ingyenes hírleveleire!
Feliratkozás
Hűségprogram
Mi megbecsüljük ügyfeleinket!
Akár 20% kedvezmény!
Bovebben
Kiemelt ajánlat:
Nagykommentár a tőkepiaci törvényhez Nagykommentár a tőkepiaci törvényhez
Segédlet a mindennapokra a tőkepiac területén dolgozó szakembereknek, érintett tőkepiaci szereplőknek.
Munkaügyi iratminták Munkaügyi iratminták
Több mint 140 iratminta online eléréssel!